یادداشت با عنوان :آنچه باید در مورد کم خونی فقر آهن بدانیم

شناسه خبر : ۱۱۳۴۵۶ یکشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۲ ساعت ۰۹:۱۵

کم خونی فقرآهن یکی از شایع ترین اختلالات تغذیه ای در کشور های در حال توسعه می باشدکه بیشتر در کودکان و زنان ( سنین باروری) دیده می شود.

 

عوامل ایجاد کننده کم خونی فقر آهن :

  • کمبود آهن در رژیم غذایی روزانه
  • پایین بودن جذب آهن رژیم غذایی
  • افزایش نیاز بدن به آهن ( بارداری ، دوران رشد مثل کودکی و نوجوانی )
  • دفع زیاد آهن ( به دلیل خونریزی شدید در دوران قاعدگی، بیماریهای دستگاه گوارش مثل زخم معده، زخم اثنی عشر، بواسیر و خونریزیهای مکرر بینی در کودکان )
  • ابتلا به آلودگیهای انگلی مثل ابتلاء به کرم قلابدار و ژیاردیا
  • ابتلاء مکرر به بیماریهای عفونی مثل اسهال و.... ( بی اشتهایی و کم شدن جذب )
  • شروع نکردن به موقع تغذیه تکمیلی و یا نامناسب بودن آن
  • عادات و الگوهای نامناسب غذایی ( مصرف چای همراه با غذا یا بلا فاصله پس از صرف غذا ، استفاده از جوش شیرین در تهیه نان و جايگزين شدن غذاهاي غير خانگي مثل ساندويچها......)
  • هيجانهاي عصبي دوران بلوغ(بي اشتهايي)
  • تخلیه ذخایر آهن در بدن زنان( به علت بارداری های مکرر و با فاصله کمتر از 3 سال )

علائم نشان دهنده ابتلاء به کم خونی فقرآهن :

  • رنگ پریدگی دائمی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم
  • خستگی زودرس و سیاهی رفتن چشمها
  • بی تفاوتی
  • سردرد و سر گیجه
  • بی اشتهایی و حالت تهوع
  • خواب رفتگی و سوزن سوزن شدن دست و پاها
  • در مراحل پیشرفته تر : تنگی تنفس همراه با تپش قلب و تورم قوزک پا

راههاي پيشگيري از كم خوني :

  • آموزش تغذيه
  • مكمل ياري آهن
  • غني سازي مواد غذايي با آهن
  • كنترل بيماريهاي عفوني و انگلي

منابع غذایی حاوی آهن :

  • گوشت قرمز، مرغ ، ماهی ، تخم مرغ
  • سبزیجات مثل چعفری و اسفناج
  • حبوبات مثل عدسی و لوبیا
  • انواع مغزها ( گردو ، بادام ، فندق ، پسته )
  • انواع خشکبار ( برگه هلو ، آلو ، توت خشک ، انجیر خشک ، کشمش ، خرما )

 

هانیه نورعینی-کارشناس واحد سلامت نوجوانان ،جوانان و مدارس

مرکز بهداشت شرق کرج