عوامل ایجاد کننده کم خونی فقر آهن :
- کمبود آهن در رژیم غذایی روزانه
- پایین بودن جذب آهن رژیم غذایی
- افزایش نیاز بدن به آهن ( بارداری ، دوران رشد مثل کودکی و نوجوانی )
- دفع زیاد آهن ( به دلیل خونریزی شدید در دوران قاعدگی، بیماریهای دستگاه گوارش مثل زخم معده، زخم اثنی عشر، بواسیر و خونریزیهای مکرر بینی در کودکان )
- ابتلا به آلودگیهای انگلی مثل ابتلاء به کرم قلابدار و ژیاردیا
- ابتلاء مکرر به بیماریهای عفونی مثل اسهال و.... ( بی اشتهایی و کم شدن جذب )
- شروع نکردن به موقع تغذیه تکمیلی و یا نامناسب بودن آن
- عادات و الگوهای نامناسب غذایی ( مصرف چای همراه با غذا یا بلا فاصله پس از صرف غذا ، استفاده از جوش شیرین در تهیه نان و جايگزين شدن غذاهاي غير خانگي مثل ساندويچها......)
- هيجانهاي عصبي دوران بلوغ(بي اشتهايي)
- تخلیه ذخایر آهن در بدن زنان( به علت بارداری های مکرر و با فاصله کمتر از 3 سال )
علائم نشان دهنده ابتلاء به کم خونی فقرآهن :
- رنگ پریدگی دائمی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم
- خستگی زودرس و سیاهی رفتن چشمها
- بی تفاوتی
- سردرد و سر گیجه
- بی اشتهایی و حالت تهوع
- خواب رفتگی و سوزن سوزن شدن دست و پاها
- در مراحل پیشرفته تر : تنگی تنفس همراه با تپش قلب و تورم قوزک پا
راههاي پيشگيري از كم خوني :
- آموزش تغذيه
- مكمل ياري آهن
- غني سازي مواد غذايي با آهن
- كنترل بيماريهاي عفوني و انگلي
منابع غذایی حاوی آهن :
- گوشت قرمز، مرغ ، ماهی ، تخم مرغ
- سبزیجات مثل چعفری و اسفناج
- حبوبات مثل عدسی و لوبیا
- انواع مغزها ( گردو ، بادام ، فندق ، پسته )
- انواع خشکبار ( برگه هلو ، آلو ، توت خشک ، انجیر خشک ، کشمش ، خرما )
هانیه نورعینی-کارشناس واحد سلامت نوجوانان ،جوانان و مدارس
مرکز بهداشت شرق کرج