توسعه و نوسازی صنعت البرز بر مدار دانش بنیان

شناسه خبر : ۱۱۵۹۵۲ دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۲۲:۲۴

استان البرز با برخورداری از حدود چهار هزار واحدتولیدی و صنعتی بزرگ ، متوسط و کوچک یکی از قطب های تولیدی و صادراتی کشور است که بیش از ۱۲۰ هزار نفر در این بخش مشغول به کار هستند.

صنایع استان البرز در ۲ دهه اخیر بنا به عللی با فراز و نشیب های فراوانی مواجه شدند و در این زمینه بخشی از صنایع توانستند در عرصه های رقابت جهانی و داخلی گام های موثری بردارند اما بخشی از صنایع هم با رکود و توقف تولید مواجه شدند که با توجه به اهمیت موضوع ستاد تسهیل در استان تشکیل تا گره از مشکلات این گونه صنایع بردارد.

 

این ستاد در سالهای اخیر توانست بخش زیادی از صنایع خفته استان را بازفعال و نوسازی کند یا با واگذاری این گونه صنایع به سرمایه گذاران جدید از استهلاک ماشین آلات جلوگیری و آنها را به چرخه تولید و اشتغال بازگرداند.

 

از دهه ۹۰ برخی صنایع بزرگ که بیش از ۱۷ سال در رکود بودند به کمک ستاد تسهیل توانستند مسیر نوسازی، تولید و اشتغال را در پیش بگیرند و این امر موجب شد تا صنعت استان به اصطلاح خانه تکانی را در جهت رشد و بالندگی آغاز کند.

 

سال ۱۴۰۰ ستاد تسهیل استان البرز با برگزاری نشست های فشرده روند بازسازی ، نوسازی و تجهیز واحدهای تولیدی صنعتی تعطیل را شتاب بخشد و در چهار سال اخیر بیش از ۴۰۰ واحد تولیدی و صنعتی با اشتغالزایی افزون بر ۶ هزار نفر در این استان فعالیت خود را از سرگرفتند.

 

در این میان برخی واحدهای صنعتی در جریان تغییر وتحول و نوسازی مسیر تولید خود را تغییر دادند و به تناسب کشش بازار برای حضور در عرصه تولید و رقابت به میدان کار و تولید آمدند.

 

با این وجود در کنار بازسازی ونوسازی صنایع خفته ، کار تعیین تکلیف صنایع نیمه تمام هم در دستور کار قرار گرفت. ضمن آنکه توسعه شرکت های دانش بنیان شتاب گرفت و اکنون حدود ۵۰۰ واحد دانش بنیان در گستره بخش صنعت و تولید و پارک علم وفناوری استان فعالیت دارند.مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان البرز می گوید: ساز وکارهای متفاوتی برای تحقق شعار سال در بخش های صنعت ، معدن و تجارت این استان اتخاذ شده که احیای ۱۲۰ کارخانه راکد از جمله این برنامه ها است.

 

"محمد انصاری " افزود: نامگذاری سال ۱۴۰۴ به نام "سرمایه گذاری برای تولید" می تواند حرکتی کلیدی برای تحول در عرصه اقتصادی کشور و استان البرز باشد؛ سرمایه‌گذاری در حوزه تولید نشان دهنده این است که رهبر معظم انقلاب به درستی مهمترین نیاز بخش اقتصادی کشور را مورد اشاره قرار داده است؛ برای تحقق این شعار توجه به شاخص های مختلف تولید مانند تامین مواد اولیه، تامین نقدینگی و نوسازی ماشین آلات ضروری است.انصاری تاکید کرد: رونق تولید در نهایت منتج به رفع مشکلات معیشتی و گشایش در زندگی روزمره مردم خواهد شد که یکی از اساسی ترین ، ضروری ترین و بنیادی ترین اقدامات سرمایه گذاری در حوزه مولد جامعه است ؛ به طور قطع مشارکت مردم در این حوزه یکی از ارکان مهم در کنار سرمایه گذاری های بخش دولتی و تعاونی خواهد بود.

 

این مسوول بیان کرد: سرمایه گذاری نیاز ضروری بخش اقتصاد است که متعاقب سرمایه گذاری ؛ رونق تولید پیش می آید که اگر ما به دنبال این هستیم تولید پایدار داشته باشیم تنها با حصول سرمایه های مردمی در این بخش نتیجه مطلوب خواهیم گرفت.

 

انصاری گفت: اگر تولید تقویت شود رشد اقتصادی محقق خواهد شد؛ در برنامه هفتم توسعه نرخ رشد حدود هشت درصدی نیز برای اقتصاد کشور به طور متوسط در سال بایستی هدفگذاری شده است. در این برنامه هدفگذاری سهم صنعت ۸.۵ درصد و برای سایر بخش ها نیز مانند معدن و صادرات غیر نفتی هم اعداد خاصی پیش بینی شده است .

 

پایداری عوامل تولیدمدیرکل صمت البرز اظهار کرد: در مجموع کشور باید به رشد اقتصادی تعیین شده در پایان برنامه دست یابد که بهبود وضعیت معیشت مردم را در پی دارد؛ یکی از شاخص های رشد اقتصادی پایداری عوامل تولید است یعنی تامین به موقع مواد اولیه ، نوسازی ماشین آلات و مواردی از این دست می تواند به پایداری تولید کمک کند.

 

وی با بیان اینکه بخش صنعت و تولید کشور و البرز سال ویژه ای را پشت سرگذاشت، افزود: در حوزه تامین ارز و مراودات اقتصادی با محدودیت هایی مواجه شدیم؛ این گونه موانع سبب شد تا بخش تولید در حد ایده ال خود را نشان ندهد اما در بعضی از شاخه‌های صنعتی ماند حوزه‌های دانش بنیان و دارویی، استان البرز بسیار درخشان عمل کرد.

 

نوسازی واحدهای راکدانصاری به برنامه های سال سرمایه گذاری برای تولید در البرز اشاره کرد و گفت : مجموعه مسوولان استان مصمم به تحقق شعار سال هستند؛ بر همین اساس ضمن تقویت کمیته های تخصصی، تشکیل کارگروه سرمایه‌گذاری برای تولید در اداره کل صمت است که در کنار همه کمیته‌های تخصصی فعالیت خواهد داشت.

 

مدیر کل صمت افزود: با مشارکت وزارت اقتصاد و دارایی درصدد رفع گره از مشکلات صنایع راکد هستیم ضمن آنکه امسال برنامه‌ای که داریم برای حداقل ۱۲۰ تا واحد صنعتی که دچار این عارضه شدن برنامه‌ریزی کردیم. با توجه به تجربه سال های اخیر با احیای واحدهای صنعتی حداقل سه هزار نفر مشغول به کار خواهند شد.

 

۸۶۰ طرح صنعتی البرز در مرحله تکمیلمدیر کل صنعت ، معدن و تجارت استان البرز اعلام کرد: اکنون ۸۶۰ طرح تولیدی صنعتی این استان در دست ساخت و تکمیل قرار دارند ؛ اداره کل صنعت ، معدن و تجارت البرز بنا دارد در کارگروه تسهیل استان به خوبی نقش آفرینی کند و پیگیری پروژه های نیمه تمام صنعتی با پیشرفت بالای ۶۰ درصد در دستور کار قرار گرفته است.

 

رشد ۵۵ درصدی واحدهای دانش بنیانانصاری با اشاره به حرکت صنعت البرز به سمت دانش بنیان و نوآوری بیان کرد: در ۱۸ ماه گذشته، تعداد ۸۹ شرکت دانش بنیان در این استان راه اندازی شده و روند توسعه آنها در البرز رشد ۵۵ درصدی را نشان می دهد.

 

فعالیت ۴۱۸ شرکت صادرات محوروی با اشاره به فعالیت ۴۱۸ واحد صنعتی صادرات‌محور در استان البرز بیان کرد: بیش از ۱۰ درصد از واحدهای صنعتی البرز، تولیدات خود را به بازارهای بین‌المللی صادر می‌کنند وبازارهای بیش از ۳۰ کشور جهان هدف صادرات استان هستند.

 

انصاری افزود: بر اساس ارزیابی‌های فصلی وزارت صنعت ، معدن و تجارت سه رتبه در بخش صنعت، ۶ رتبه در حوزه معدن و سه رتبه در بخش تجارت خارجی ارتقا یافته است. این روند رو به رشد، نویدبخش آینده‌ای روشن برای توسعه صنعتی، معدنی و تجاری استان البرز خواهد بود.

 

چالش های صنعت البرز

 

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ، صنایع و معادن و کشاورزی استان ؛ بهره بالای وام های بانکی و قوانین دست و پاگیر اداری را از جمله مشکلات دیرینه سرمایه گذاران بخش خصوصی در این استان و سایر مناطق کشور دانست و خواستار تسهیل گیری در این بخش شد.

 

سیداحمد میرجلیلی گفت: این در حالی است که حمایت‌های مورد انتظار از دستگاههای مرتبط به‌ طور کامل محقق نشده و موانع برای فعالان اقتصادی از سوی شهرداری‌ها، بخشداری‌ها، دهداری‌ها، تعزیرات حکومتی ، دارایی و امثال آن فراوان است .

 

عضو نمایندگان اتاق بازرگانی البرز افزود: فرآیندهای طولانی‌مدت برای اخذ مجوزهای تولید، نوسانات انرژی، هزینه‌های عوارض و مالیات‌ها و همچنین نرخ بهره غیرمتعارف بانک‌ها که در بازه ۳۵ تا ۴۰ درصد محاسبه می‌شود، انگیزه سرمایه‌گذاری و تولید را کاهش داده است.

 

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی البرز در ادامه افزود: این مجموعه، با توجه به رسالت خود در پشتیبانی از فعالان اقتصادی، از طریق پیگیری مستمر مشکلات و معضلات آنان در سلسله نشست‌های شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، کمیسیون‌ها و تشکل‌های تخصصی اتاق بازرگانی و همچنین حضور نمایندگان خود در جلسات استانی، از تولیدکنندگان و صادرکنندگان حمایت می‌کند.

 

عزم دولت برای رفع موانع با راه اندازی دبیرخانه ستاد سرمایه‌گذاری

 

استاندار البرز در اولین نشست اتاق بازرگانی استان در سال ۱۴۰۴ از آغاز فعالیت دبیرخانه ستاد سرمایه‌گذاری برای تولید در البرز خبر داد و گفت : این ستاد روز شنبه هر هفته پذیرای سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان برای رفع موانع آن‌ها در اتاق بازرگانی استان است؛ این اقدام به‌صورت دوره‌ای در شهرک‌های صنعتی استان نیز دنبال می‌شود.

 

"مجتبی عبداللهی ادامه داد: در ارتباط با سرمایه‌گذاری، باید سرمایه‌های خرد مردم را به‌ صورت محله‌محور و با استفاده از ظرفیت‌های هر محله به سمت تولید هدایت کنیم. این امر نیازمند طرح و برنامه‌ریزی دقیق است؛باید از مجموعه‌های کوچک و بزرگ تولیدی در استان بهره‌برداری و سرمایه‌گذاری‌های کلان نیز در مسیر ارتقای زیرساخت‌های استان به‌کار گرفته شود.

 

وی ادامه داد:همچنین باید سرمایه‌گذاری‌ها را به سمت صنایع تولیدی کم‌آب‌بر هدایت کنیم تا با کمترین مصرف منابع، بیشترین بازدهی حاصل شود؛ صدور مجوزها باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام شود و تسهیلات لازم برای ورود سرمایه‌گذاران فراهم گردد.

 

استاندار البرز گفت: نیازها و ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری استان باید احصا و به‌صورت شفاف به سرمایه‌گذاران ارائه شود.

 

عبداللهی بیان کرد: ستاد تسهیل و رفع موانع تولید باید به شکل مستمر و منظم تشکیل شود و با جدیت درصدد حل مشکلات باشد. همچنین روند اقدامات بانک‌ها باید با دقت بررسی شده و خلاء حمایتی آن‌ها از تولید شناسایی و برطرف شود.

 

وی ادامه داد: بانک‌هایی که سرمایه‌های مردم را در اختیار دارند، باید در ارائه تسهیلات نیز نقش فعال ایفا کنند؛ ما باید برای سرمایه‌گذاران فرش قرمز پهن کنیم.