دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت:طرحهای منابع طبیعی راهکاری برای کاهش صدمات سیل است.
دکتر شهرام خلیقی سيگارودي، دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در خصوص وقوع سیل های اخیر در کشور با اشاره به اینکه در چند سال اخیر سیلاب های متعددی در کشور رخ داده و خسارات آن هر ساله رو به افزايش است، اظهار کرد: بارش های شدید و وقوع سیل، در محلی رخ می دهد که شرایط بارندگی برای آن به وجود آید. براین اساس هنگامیکه در یک منطقه شاهد وقوع رگبار سيل آسا هستيم اين هشدار را ميدهد كه در سالهاي آتي نيز امكان تكرار اين واقعه براي آن محل و اطراف آن وجود دارد. به عنوان مثال ميتوان به سيل گلابدره (1366) و امامزاده داود (1401) اشاره كرد كه حكايت از مستعد بودن دامنه جنوبي البرز براي وقوع رگبار و ايجاد سيل دارد.
وی در خصوص خسارت های سیلاب های اخیر در کشور بیان کرد: بارشهای شدید یکی از عوامل خسارت سیل به شمار می آید، اما عوامل دیگری همچون تضعيف پوشش گياهي طبيعي، تغيير كاربري نامناسب و غير اصولي و بی توجهی به حریم رودخانه و تجاوز به مسير طبيعي آن باعث تشدید این مسئله می شود، چراکه سیل یک پدیده کاملاً طبیعی است و ما باید برای زيستن در كنار مسيل ها و رودخانه ها شناخت مناسبي از اين پديده داشته باشيم و بخصوص حریم رودخانه ها را محترم بشماريم.
دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران ادامه داد: سازه های آبخیزداری معمولاً براي سیل های با دوره بازگشت ۲۰ و ۲۵ سال و یا حداکثر ۵۰ سال طراحي مي شوند، بدين معني كه در مقابل سيل با دوره بازگشت بالاتر مقاومت نداشته و تخريب خواهد شد. براین اساس باید از محلی که ریسک سیل در آن بالاست فاصله گرفت و اجازه هيچ گونه ساخت و سازي براي محدوده درمعرض سيل صادر نشود.
وی ساخت و سازهای بی رویه و غیر قانونی در بستر رودخانه های مجاور امامزاده داود (ع) را یکی از عوامل وقوع سیل در این منطقه دانست و خاطرنشان کرد: مسقف کردن رودخانه در این منطقه به هيچ وجه كارشناسي نبوده و گرفتگی کانال ها و مسدود شدن آن باعث تشدید وقوع سیل و بروز فاجعه شده است.
عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: اساساً ایران کشور کم آبی محسوب می شود و بخش قابل توجهي از بارش هاي سالانه را همین بارش های سنگین تشكيل مي دهند و بايد با اقداماتي كه از قبل انجام داده ايم، اين تهديد را به فرصت تبديل كرده و بارندگي را براي تغذيه آب زيرزميني و ذخيره در مخازن سدها استفاده كنيم.
دکتر خلیقی سیگارودی افزود: از اين منظر سیل نه تنها نقمت بلکه نعمت محسوب می شود، ضمن اینکه اگر این بارش ها نباشد خشکسالی صدمات بسيار بیشتری وارد می کند.
وی با اشاره به اینکه تقويت پوشش گياهي و جنگلكاري بر روي دامنه هايي كه مستعد استقرار گياه هستند به همراه اقدامات سازه اي آبخيزداري مي تواند، ضمن كاهش صدمات سيل در پايين دست، خسارات ناشي از خشكسالي و افت آب زير زميني را به شدت كاهش دهد، متذکر شد: همه اين اقدامات در قالب طرحهاي منابع طبيعي، زير نظر كارشناسان مربوطه بايد انجام شود.
به پیج اینستاگرامی «شهروندالبرز» بپیوندید
instagram.com/shahrvand.alborz