تولید بذر سالم سیب زمینی به خودکفایی رسیدیم

تولید بذر سالم سیب زمینی به خودکفایی رسیدیم
شناسه خبـر : ۱۱۲۹۸۰ یکشنبه ۱۱ تیر ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۴

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران با بیان اینکه برخی از فناوری های راه یافته به عرصه های کشاورزی تاکنون در حدود ۲۰۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور مورد استفاده قرار گرفته، گفت: این فناوری ها سالانه بالغ بر ۱۷۵ میلیون دلار صرفه جویی ارزی با افزایش ارزش افزوده عاید کشاورزی کشور کرده اند.

دکتر «غلامرضا صالحی جوزانی»  در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه حدود ۲ دهه از فعالیت این پژوهشگاه می گذرد، افزود: بر اساس پیش بینی ها تا سال ۱۴۳۰ هجری شمسی (۲۰۵۰ میلادی) ما شاهد تغییرات شدیدتر اقلیمی در سطح جهانی و کشور خواهیم بود که اهمیت تامین غذایی دو چندان خواهد شد.

وی اظهار کرد: بر اساس مطالعات معتبر علمی، گزارشات سازمان خوار و بار جهانی (فائو) و سایر موسسات بین المللی در منطقه خاورمیانه و ایران، تا سال ۲۰۵۰ میانگین دمای محیطی حداقل یک درجه سانتیگراد افزایش، منابع آبی در دسترس حداقل ۳۰ درصد کاهش (از ۱۰۰ میلیارد متر مکعب آب های تجدید پذیر در کشور به کمتر از ۷۰ میلیارد متر مکعب خواهد رسید)، این در حالی است که میزان میزان تقاضا برای آب هم ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت.

وی ادامه داد: همچنین شاهد کاهش معنی دار سطح مزارع به دلیل کم آبی و شوری (حدود هفت میلیون هکتار زمین شور در کشور داریم) خواهیم بود که این موارد معضلات تولیدات بخش کشاورزی و دستیابی به امنیت غذایی به عنوان یک شاخص بسیار مهم ملی را دو چندان میکند.

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران به راهکارهای مقابله با این چالش ها اشاره کرد و گفت: با توجه به چالش های متعدد حوزه کشاورزی در دنیا و ایران از قبیل تغییر اقلیم، گرما، خشکی و کم آبی، شوری، آفات و بیماریها و افزایش گازهای گلخانه ای، پیش بینی می شود تا سال ۲۰۵۰، فناوریهای خاص محیط زیست دوستانه که بیشتر زیرمجموعه یا مرتبط با بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی هستند، نقش اساسی در توسعه و تحول بخش کشاورزی دنیا بازی کنند.

این فناوری ها شامل اصلاح ژنتیکی مبتنی بر ژنوم و ویرایش ژنی، مهندسی ژنتیک، بیوانفورماتیک و ابرداده ها، کشاورزی در فضای بسته (کشاورزی عمودی، بیوراکتورهای یک بار مصرف، هیدروپونیک، ایروپونیک و آکواپونیک)، کشاورزی با آب دریا، کشاورزی در بیابان، گوشت مصنوعی، پرینتر سه بعدی، نانوتکنولوژی، ریزجلبکها، پلتفرم بلاکچین (ارز دیجیتال)، کشاورزی دقیق و هوشمند، پهبادها، فراورده های زیستی، هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء هستند.

۷۰ فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی تجاری سازی شده است

صرفه جویی ۱۷۵ میلیون دلاری با ورود فناوری های نوین در اراضی کشاورزی کشور

صالحی جوزانی به تلاش محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی برای پاسخ به برخی از این چالش ها اشاره کرد و گفت: محققان این پژوهشگاه دراین مدت ۷۰ فناوری قابل تجاری سازی را به دست آورده اند که بخشی از آن ها تا ابتدای سال جاری در قالب ۳۵ قرارداد انتقال فناوری به بخش خصوصی منتقل شده است.

وی از جمله این فناوری ها را انتقال فناوری و تولید صنعتی پروبیوتیک های دام، طیور و آبزیان، انتقال فناوری و تولید تجاری کودهای زیستی مبتنی بر تریکودرما، تولید تجاری و سریع بیوکمپوست به عنوان کود آلی از پسماندهای نیشکر، کشت بافت و سالم سازی ارقام نیشکر از طریق کشت بافت، تولید بذر سالم (مینی تیوبر) سیب زمینی و تولید تجاری پایه های کشت بافتی سیب مالینگ عنوان کرد.

وی به بیان برخی ضرورت دستیابی به برخی از این فناوری ها اشاره کرد و گفت: تا حدود ۱۵ سال پیش ایران حدود ۷۰ سال وارد کننده بذر سالم (مینی تیوبر) سیب زمینی از خارج از کشور بود که منجر به خروج سالانه حدود ۳ میلیون دلار ارز از کشور می شد ضمن اینکه امکان ورود بسیاری از آفات و بیماری ها را با خود به همراه داشت.

در تولید بذر سالم سیب زمینی به خودکفایی رسیدیم

صالحی جوزانی با بیان اینکه پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی دانش فنی تولید ریز غده سیب زمینی را از طریق کشت بافت بدست آورد و زنجیره تولید بذر سالم را با مشارکت مراجع ذی صلاح و سایر موسسات تحقیقاتی و بخش خصوصی تکمیل کردیم، افزود: دانش فنی این دستاورد به شرکت های دانش بنیان خصوصی منتقل شد و در حال حاضر در این زمینه خودکفا هستیم.

وی تصریح کرد: هم اکنون هر ساله پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی سالم سازی هسته های اولیه حدود ۱۷ تا ۲۰ رقم سیب زمینی را تهیه و ۳۰ میلیون عدد گیاهچه و ریزغده سیب زمینی معادل ۲ هزار و ۵۰۰ تن بذر اولیه سیب زمینی بدست آمده را در اختیار شرکت های متقاضی (حدود ۲۲ شرکت) قرار می دهد به طوریکه بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون دلار ارزش افزوده ایجاد کرده است.

وی گفت: با این دستاوردها درصدد هستیم تا میزان سه میلیون تن سیب زمینی تولیدی در کشور را به ۵.۲ میلیون تن افزایش دهیم علیرغم اینکه سطح زیر کشت این محصول در سالیان گذشته از ۱۶۰ هزار هکتار به ۱۴۰ هزار هکتار کاهش یافته است.

نویسنده : آمنه شکوهی

به پیج اینستاگرامی «شهروندالبرز» بپیوندید
instagram.com/shahrvand.alborz