نجفیان مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز:

عدم‌توجه به مدیریت مصرف آب مرگ‌زودرس آبخوانها

عدم‌توجه به مدیریت مصرف آب مرگ‌زودرس آبخوانها
شناسه خبـر : ۱۱۴۷۱۵ یکشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۷

نجفیان مدیرکل آب منطقه‌ای البرز در نشست خبری که به مناسبت روز خبرنگار برگزار شد ضمن‌تبریک این روز به اصحاب رسانه اظهار کرد که خبرنگاران به خوبی مشکلات آب را رصد کرده و دغدغه‌ مند این حوزه هستند.

به گزارش شهروند البرز داود نجفیان با اشاره به وضعیت آب در استان البرز گفت: در البرز در خصوص آب شرایط خاصی حاکم‌است‌ در حالی که بر اساس استانداردها ۲ تا ۶ درصد آب به بخش آب شرب در کشور اختصاص میابد این میزان حدود ‌۳۳ درصد است که متاسفانه این عدد ، عددی ‌بسیار بزرگ در این زمینه است.

 

وی ادامه داد: با توجه به جمعیت استان متاسفانه هر سال به این جمعیت افزوده می شود و ورود بی رویه جمعیت به البرز مورد ساماندهی قرار نگرفته است.

 

وی با اظهار این‌مطلب که ۷۵ درصد منابع آبی استان از آبخوانها و ۲۵ درصد آن از آب‌های سطحی تامین می شود و وابستگی به آب های زیرزمینی در صورت بروز مشکل استان را با مشکلات جدی روبرو خواهد کرد افزود:هر سال بیش از ظرفیت آبخوانها از آبخوانها برداشت می‌کنیم و در سال گذشته بارگذاری بیش از حد ۹ برابر حجم‌سد کرج به آبخوانهای استان بدهکاریم.

 

این مسوول تاکید کرد: یکی از پیامدهای ناگوار استفاده بیش از حد از آبخوانها پدیده فرونشست است.

 

مديرعامل شركت آب منطقه‌ای استان البرز با اشاره به این مهم که با توجه به جغرافیای استان در خصوص استفاده بیش از ۴ درصد از آبخوانها اعلام کرد: با ادامه این روند زنگ خطر بحران به صدا در میاید در حالی که آبخوان‌های استان با فرونشست ۶ سانتی متری روبرو است و در برخی مناطق این عدد به ۹۰ برابر حد استاندارد رسیده و برخی مناطق همچون‌ هشتگرد ، نظرآباد و ...دچار فرونشست شده اند و اگر این امر مرتفع نشود مرگ آبخوانها فرا رسیده و امکان احیای آبخوانها نیر در این فرآیند از بین می رود.

 

داود نجفیان با بیان این که انجام طرح های تعادل بخشی و تعادل‌سازی علی رغم ‌اینکه ۴۰ سال است شروع شده زیاد مثمر ثمر نبوده و مهمترین مولفه مدیریت آبخوانها ور بحث مشارکت مردم خیلی موفق نبوده و عمل نکرده است و موضوع آب دغدغه مردم‌نیست و منافع کوتاه مدت را به بلند مدت ترجیح می دهیم و اگر این روند ادامه پیدا کند و به مرگ آبخوانها برسیم همین حداقل ها در شرب و بخش کشاورزی را نیز از دست خواهیم داد گفت: سالهاست با تنش آبی ناشی از بارگذاری های بی رویه روبرو هستیم و ادامه روند فعلی نگران‌کننده است.

وی با اشاره به این مطلب که ما کشورهای توسعه یافته مثل ژاپن که کشوری توسعه یافته است سرمایه اجتماعی و اخلاق است را باید در آموزش های‌مان‌لحاظ کنیم بیان کرد: در بخش آموزش همچون بسیاری از کشورهای توسعه یافته قبل از هر آموزشی بحث اخلاق، سرزمین پرستی، محیط زیست و ... را آموزش دهیم اما متاسفانه این بداخلاقی در جامعه ما رونق پیدا کرده و منابع آبی که سرمایه آینده است را به راحتی استفاده و هدر می دهیم.

نجفیلن با اظهار این‌که در البرز برای عدم‌تدوام‌این روند در تصمیم‌گیری های استان و دستگاه‌هایی چون‌محیط زیست اعتراض خود را اعلام کرده‌ایم چرا منابع آبی استان توان بارگذاری بیشتر ندارد تصریح کرد:در استان البرز بدلیل برخی بخش نامه ها بارگذاری ها همچنان ادامه دارد در حالی که هیچ منبع جدیدی برای تامین آب برای سایر بخش ها نداریم و ۱۰۰ درصد سهمیه آب هر ساله را استفاده می‌کنیم و البرز ۶۰ درصد بالاتر از خط قرمز و استانداردهای جهانی و حتا برخی اوقات بالاتر از ۱۰۰ درصد نیز بیشتر از ظرفیت آبخوانها و استانداردهای جهانی در حوزه آب مصرف کننده هستیم.

 

وی با تاکید بر این امر که اگر صنایع استان توسعه پیدا کند و بازنگری مجددی نداشته باشیم بدلیل شعاع ۱۲۰ کیلومتری بسیاری از صنایع البرز را انتخاب می‌کنند و شهرستان اشتهارد در این زمینه به دلیل وجود شهرک‌های صنعتی با مشکلات جدی روبرو شده است ادامه داد: تمام زیرساخت های استان با توجه به فرونشست‌ها با مشکلات جدی روبرو شده و خواهد شد و سرمایه گذاری و اشتغال ها در استان را با ادامه این روند از دست خواهیم داد.

 

وی ادامه داد: برای جلوگیری از این فاجعه به سمت مدیریت مصرف برویم و نباید پایمان را بیشتر از گیم‌مان بیشتر دراز کنیم.

 

این‌مسوول تصریح کرد: در آموزش ها خصوصا در بخش آموزش و پرورش در این زمینه باید نگاه جدی به این امر معطوف شود.

 

 

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز در بخشی دیگر از این‌نشست با اشاره به انجام طرح داناب عنوان کرد: در قالب طرح داناب فعالیت های خوبی انجام‌شده و در حال تدوین است اما کافی به نظر نمی‌رسد و فعالیت های جدی از سوی آموزش و پرورش تاکنون صورت نگرفته است.

 

وی با اشاره به اقدامات در حال انجام‌در راستای حفظ منابع آبی استان گفت: انسداد چاه های غیرمجاز و جلوگیری از حفر چاههای جدید و اضافه برداشت و انجام‌طرح تعادل بحشی از جمله دیگر اقدامات در این‌زمینه است

 

 

وی خبر داد: در سال جاری ۱۷۰۰ حلقه چاه مسدود خواهد شد و و برای تحقق این امر آگاهی عمومی در این زمينه باید انجام‌شود چرا که با مقاومت های بسیاری از سوی مردم و برخی کشاورزان در این زمینه روبرو هستیم و منابع های بسیاری در این خصوص وجود دارد و فرهنگسازی اصحاب رسانه در این زمینه بدون شک راهکشا خواهدشد.

 

 

نجفیان با بیان‌ این‌مطلب که متاسفانه برخی مسوولان‌نیز در اجرای این پروژه زیاد همکاری نمی‌کنند و هم اکنون ۸ هزار و ۵۰۰ چاه غیرمجاز در استان وجود دارد اظهار کرد: دو سال مهلت برای بستن چاههای غیرمجازی داریم که از منابع دیگران استفاده می‌کنند.

 

این‌مسوول بیان کرد: متاسفانه بار روانی چاههای باغ ویلاها و چاههای بخش کشاورزی بسیار بالاست که باید هر چه زودتر متوقف شوند و بعد از آن‌بدهی آبخوانها را در مناطقی همچون ساوجبلاغ و نظرآباد جبران کروه و کشاورزان را راضی به مدیریت منابع آبی کنیم.

 

وی با تاکید بر این که برخی چاهها بدلیل تخریب آبخوانها رو به شور شدن هستند 

هوشمند سازی کنتورهای آب را ضروری برشمرده و گفت: از جمله اقدامات در این خصوص از طریق سامانه از سال گذشته از شروع شده و چاههایی که بیش از حد مصرف دارند از طریق سامانه هوشمند برق این چاههای کنترل شده و کشاورزان‌باید به این‌سیستم ها مجهز شوند.

 

وی با اشاره به انجام ۲ طرح تغذیه مصنوعی و در بخشی دیگر در خصوص پرداخت بدهی آبخوانها از جمله در فردیس و کرج و طرح تغدیه مصنوعی کردان که سال گذشته به بهره برداری رسید خبر داد: ۲ طرح دیگر در این خصوص به زودی انجام‌ خواهد شد.

 

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز در محور دیگری از این جلسه فقر زیرساختهای بخش توزیع و تامین‌آب را از دیگر مشکلات مهم‌ در این زمینه برشمرد و گفت که از جمله استانهای ضعیف در این باره هستیم‌

 

وی با طرح این مطلب که برخورداری حداقلی از منابع آب‌های سطحی از دیگر مشکلات و چالش ها در این بخش است توضیح داد: با مطالعات و چشم‌اندازی که صورت گرفت به چشم‌انداز های لازم در این باره دست یافتیم و با توجه به جمعیت استان، کسری آب در آن بازه مشخص شد که در سال ۱۴۳۰ با چه میزان کمبود آب روبرو هستیم.

 

نجفیان با بیان این‌مطلب که خوشبختانه علی رغم‌برخی مشکلات ۵۵ متر مکعب آب از منابع آبی استان که به تهران می‌رفت این آب را به استان تخصیص داده و توانستیم ردیف اعتباری مستقل از کشور بگیریم‌ تصریح کرد: از لحاظ بدهی طرح های نیمه تمام توانستیم ردیف اعتباری با مبلغ ۱۲ هزار میلیارد برای طرح جامع آب استان به صورت رینگی دریافت کنیم و به لحاظ حساسیت تنش آبی غرب استان با هزار میلیارد دو پروژه را اجرا کنیم و بخشی از طرح مان تا آذرماه کل ۲۵ میلیون‌متر مکعب برای غرب استان لحاظ شده است و از منابع آب سطحی تخصیص داده و به همان اندازه از مدار منابع آبی زیرزمینی خارج کنیم.

 

وی در آخر خبر داد: برای اولین بار فردیس و گرمدره برای تامین منابع آبی خود از منابع آبی سد کرج و تصفیه خانه شماره ۳ توانستند استفاده کنند.

نویسنده : آمنه شکوهی

به پیج اینستاگرامی «شهروندالبرز» بپیوندید
instagram.com/shahrvand.alborz